matfett

Det er jo lett å si at man ikke skal skylle ut matfett i vasken, men det er ikke alltid like innlysende hva man da faktisk skal gjøre med dette fettet! For en ting er å tørke ut av ei stekepanne, men hva gjør du med suppe- eller gryterester? Eller hva med ribbefettet?

Her kommer noen tips vi har hentet fra ekspertene hos fettvett.no – en opplysningsside om nettopp matfett og rørnett.

Matfett i stekepanna

Hver gang du har fett i en stekepanne eller et stekebrett, tørk det ut med tørkepapir når det er avkjølt, og kast papiret sammen med mat- eller restavfallet ditt

Julefett

Når du steker ribbe eller damper pinnekjøtt blir det mye fett. Dette fettet vil stivne når det blir kaldt, så sett stekebrettet eller gryta ut i kulda, og kast det hvite fettlaget i matavfallet når det har stivnet helt. Bruk tørkepapir for å få ut siste rest før du vasker opp.

Julebakst

Smultringer, fattigmann og rosettbakkels smaker nydelig til jul, men du ender gjerne opp med en stor mengde matfett om du er så flink at du baker selv. Akkurat som fettet fra ribbe og pinnekjøtt, så stivner også dette – og det er ypperlig å bruke til å lage meiseboller til sultne småfugler!

Bland inn solsikkefrø, havregryn, mandler og hasselnøtter og hell blandingen i melkekartonger. Skjær hull på sidene, stikk en pinne gjennom hele kartongen og heng ut i nærmeste tre til glede for våre flyvende venner!

(Det finnes mange flere tips til hvordan du lager meiseboller på www.ut.no)

Fårikål- og supperester

Heller du suppe- eller gryterester i avløpet serverer du samtidig et herremåltid til kloakkrottene i området ditt. Det er jo alltid hyggelig å glede andre, men akkurat denne har en viss bismak…

Fyll heller flytende matrester i en melkekartong og kast denne i restavfallet ditt, på samme måte som med det flytende fettet.

Oliven og fetaost

Den overflødige oljen på smakstilsatte oliven og fetaost har ofte masse smak og passer utmerket over salater eller i annen matlaging, så ikke hell ut denne – bruk den!

Store mengder matolje/matfett

Om du har frityrgryte eller på annen måte sitter med mye brukt matolje, så gjelder det samme trikset som nevnt tidligere; hell oljen over på en tom melkekartong eller plastkanne. På din gjenbruksstasjon tar de imot oljen om du leverer den inn, og du er garantert at den blir behandlet på rett måte.

Lurer du fortsatt på hvordan du skal håndtere fettrester etter middagen din? En ting er hvert fall sikkert; unngå vask og toalett – det er garantert gal løsning!