(Det er kun den lille pumpen (farget rød) som bruker strøm i et Wallax renseanlegg.)

Meget lave strømkostnader

Wallax renseanlegg skiller seg fra mengden når det kommer til strømforbruk. Vi utnytter selve avløpsvannet som driver i hoved renseprosessen i våre anlegg. Fordi anleggene våre renser kjemisk/mekanisk og drives av avløpsvann er vi ikke avhengig av pumper eller luftere.

Kun en pumpe

Våre anlegg har bare en pumpe per kjemitank. Pumpens funksjon er å pumpe det kjemiske slammet fra kjemidelen til forsedimenteringtanken. Pumpen er stilt inn slik at den bare går 20 sekunder, 4 ganger i døgnet. Selv med en høy strømpris vil dette ikke bli en nevneverdig kostnad.
Et godt eksempel er vår W15 modell som har en kapasitet opp til cirka 100 pe:

Effekt pumpe: 0,75kW
Driftstid per døgn: 80 sekunder = 0,022 timer
Forbruk per døgn: 0,0165 kWt
Hvis en kWt koster 3,00,- kr er strømforbruket for anlegget være Kr. 0,49 per døgn.

God løsning for avsidesliggende steder.

Det lave strømforbruket og uavhengighet av strøm er også en viktig grunn til at Wallax renseanlegg blir valgt til hyttefelt og avsidesliggende steder. Enkelte steder har begrenset tilgang til strøm, hvor det for eksempel brukes solceller eller aggregat. I disse tilfellene stilles pumpen inn slik at den kun går når det er strøm tilgjengelig.

Hvis strømmen faller bort i en periode vil ikke dette påvirke renseprosessen. Dette er så klart bra for miljøet og gir en driftssikker løsning for hytteeiere.

Null strøm, null problem

Våre renseanlegg krever ikke strøm for å fungere. Dette er grunnet den mekaniske vippeskuffen som fylles opp når anlegget blir  tilført avløpsvann. Dette setter i gang en reaksjon hvor fellingsmiddel tilsettes mekanisk. Det er avløpsvannet i seg selv som skaper kraften for å sette i gang renseprosessen.

Denne prosessen gjør at renseprosessen fungerer helt fint uten strøm.

Avhengig av hvor mye anlegget belastes altså hvor mye slam som produseres, kan anlegget gå helt uten strøm i minst 2 – 3 uker med full belastning. Ved lavere eller ingen belastning trenger anlegget ikke strøm i det hele tatt. Anleggseier kan eventuelt foreta en manuell aktivering av slamretur pumpen når strømmen har kommet tilbake.

Wallax renseanlegg benytter en kjemisk og mekanisk renseprosess av avløpsvann som ikke krever kontinuerlig tilføring av avløpsvann for å fungere slik det skal.

Norge består av mye natur, med store avstander og fraværende kommunale avløpsordninger på avsidesliggende steder. Løsningen på det er et eget renseanlegg. Noen anlegg har kontinuerlig bruk, mens andre er mer sesongbestemt. Dette fører til at anlegg kan stå ubrukt i flere måneder.
Det er ikke alle renseanlegg som vil fungere optimalt ved varierende belastning. For eksempel er hytter på Sørlandet spesielt utsatt for å stå ubrukt gjennom vinterhalvåret, men om sommeren når det er storinnrykk er renseanleggene under stort press. Det er også svingninger rundt helgebruk og ukedager.

Ingen problem for Wallax anlegg

Problematikken rundt varierende belastning er meget kjent innen renseanlegg. Wallax anlegg er bygget for å tåle disse svingningene innen belastning meget bra. Grunnen til dette er hovedsakelig at den kjemiske og mekaniske renseprosessen ikke krever mye for å fungere optimalt. Kontra biologiske renseanlegg hvor anlegget er avhengig av å beholde en bakteriekultur hvor aktivt slam må holdes i live for at renseprosessen skal holdes i gang.

Et bilde som inneholder bakke, gress, utendørs, drikkeAutomatisk generert beskrivelse

Et bilde som inneholder bakke, gress, utendørs, drikkeAutomatisk generert beskrivelse

Spesielt hytter men også til en viss grad helårsboliger bruker vann ulikt gjennom året og døgnet. Dette merkes spesielt på hyttefelt som belastes forskjellig avhengig av sesongen. I tillegg er det den typiske svingningene gjennom uken fordi hyttene brukes i helgene og ikke så mye på hverdager.

Starter av seg selv

I Wallax renseanlegg finner du ingen aktiv slam som trenger en viss temperatur eller næring for å holde renseprosessen i gang. Derfor er det ingen problem hvis et Wallax renseanlegg står 100% stille i flere uker eller måneder. Så fort det kommer inn nytt avløpsvann i anlegget fylles vippeskuffen opp og fellingsmiddel tilsettes mekanisk. Denne funksjonen gjør at renseanlegget starter av seg selv og setter i gang med rensing umiddelbart, helt av seg selv.

Deler opp belastningen

En annen form for varierende belastningen er toppene i vannforbruk som vanligvis er om morgenen og kvelden. Dette er når folk bruker dusjen, lager frokost eller middag. Våre forsedimenteringstanker har et spesielt utformet utløp som spiller i lag med hovedrensetanken (også kalt Wallax kjemidel). Våre renseanlegg kan fange opp rundt 15% av døgnets vannforbruk i løpet av en kort tid og dele dette ut over noen timer. På denne måten får vi ingen overbelastning på anlegget. Dette gjør at vi kan som regel velge et kompakt anlegg som har en stor kapasitet. 

Et godt eksempel av et anlegg med store variasjoner er Wallax W40 anlegget på Glitterheim i Jotunheimen nasjonalpark.

Vi ligger i Jotunheimen nasjonalpark og har ikke strøm. Wallax ble valgt fordi det er et system som ikke krever strøm, alt er mekanisk og gjennomprøvd. Erfarne konsulenter som kunne gi oss gode råd om hva vi trengte. Et anlegg som har fungert utmerket.

Knut Vole, Hyttevert Glitterheim turisthytte

Bestyrere Knut og Tone Vole

Wallax har levert et betydelig antall store og små renseanlegg i både Norge og Sverige, siden 80-tallet. Mange eldre renseanlegg er fremdeles i drift med serviceavtale. Dette er anlegg fra slutten av 80-tallet, og utover 90-tallet.

Våre renseanlegget produseres i glassfiberarmert polyester (GRP) som gjør at anlegget er robust og motstandsdyktig for plassering i bakken/grunn i mange år. Uavhengig av størrelse på anlegget er det samme renseprosess og består av samme materialer. Det er bare volumet, altså størrelsen på tankene som endres.

Enkel mekanisme

Renseanlegg fra Wallax er et mekanisk/kjemisk renseanlegg uten slitedeler. Den eneste delen som beveger seg er en vippeskuff som er beveger seg som sørger for forventet renseprosess. Dette betyr lang levetid på renseanlegg og ikke minst lave og forutsigbare kostnader for våre kunder.

Her er vippemekanismen i Wallax anlegget som fortsatt er i drift etter 35 år på Stenbekk Misjonssenter i Sarpsborg

35 år gammelt anlegg

Wallax fortsatt service og gode renseresultater på Stenbekk Misjonssenter i Sarpsborg. Anlegget ble installert i 1987, altså 35 år siden. Dette er en av de eldste anleggene vi har. Vi kan ikke lovlig love såpass lang levetid på alle våre anlegg, ettersom det er en rekke eksterne faktorer som vi ikke kan ha kontroll på som styrer hvor lenge anlegget vil fungere.

Vi gir alle kunder 15 års garanti på alle renseanlegg vi leverer. Dette betyr ikke at anlegget ikke vil fungere lengre enn 15 år, men du kan være trygg på at det vil fungere plettfritt, uansett hvor værhardt eller hvor mye anlegget blir tilført av avløpsvann. For å opprettholde denne garantien må serviceavtalen opprettholdes kontinuerlig og bruksinstruksen må følges.

Inkludert i denne garantien er kostnadsfri reparasjon om noe uforutsett skulle skje.

Hva kan skje med eldre anlegg?

I verst tenkelig utfall kan et anlegg begynne å lekke og skape forurensninger i nærområdet, men om renseanlegget blir tatt jevnlig service på så bør serviceteknikeren kunne oppdage faren før lekkasjen oppstår. Når anlegg blir satt ut av drift graves det enten opp og sendes til resirkulering eller så fylles det med grus og sand og blir liggende under bakken.